Ελληνικά

Πως κάνουμε μια Παρουσίαση στο ραδιόφωνο

Σε ποιους μιλάμε; 
Η γνώση του προφίλ των ακροατών είναι βασική. Μας επιτρέπει να ξέρουμε ποιον τόνο να χρησιμοποιήσουμε όταν μιλάμε στους ακροατές και ποια θέματα τους ενδιαφέρουν. Γνωρίζοντας ποιοι είναι οι ακροατές διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους και καθορίζει το είδος της σχέσης που μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί τους.

Ο σταθμός είναι πιθανόν να έχει ήδη κάνει έρευνα αγοράς για το προφίλ του ακροατηρίου του. Είναι επιβεβλημένη εργασία η ανάγνωση της έρευνας αυτής αν θέλετε να αποκτήσετε μία εις βάθος γνώση του ακροατηρίου σας.

 

 

Χαρακτηριστικά μίας καλής Ραδιοφωνικής Φωνής

Ρυθμός
Για να ελέγξετε το ρυθμό σας πρέπει να μιλάτε με κανονική ταχύτητα κάνοντας παύσεις για να πάρετε αναπνοές.

Ένας σωστός ρυθμός επιτρέπει την ανάγνωση ενός μεγάλου κειμένου με σταθερό τρόπο χωρίς διαφορά στην ταχύτητα ανάγνωσης ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της ανάγνωσης. 
Ο σωστός ρυθμός θα σας βοηθήσει να μην ακούγεστε ξέπνοοι πριν τελειώσετε την ανάγνωση του κειμένου.

Συμβουλές

 • Αν αισθάνεστε ξέπνοοι κατά την ανάγνωση ενός κειμένου, επανεξετάστε τις φράσεις σας για να τις κάνετε όσο πιο σύντομες μπορείτε.
 • Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τον κανονικό σας ρυθμό, προσπαθήστε να φανταστείτε ότι μιλάτε με έναν φίλο και ξεκινήστε από εκεί.

Προφορά /εκφορά λόγου
Για να μπορέσουν να σας καταλάβουν πλήρως είναι αναγκαία η καλή προφορά. Οι λέξεις πρέπει να προφέρονται σωστά και να εκφέρονται ολόκληρες.

Μην κόβετε τις λέξεις. Στο ραδιόφωνο η προφορά  πρέπει να είναι σωστή. Και σωστή προφορά σημαίνει και σωστή εκφορά. Προσέξτε πως εκφέρετε τους ήχους όταν μιλάτε.

Χρησιμοποιώντας τη φωνή σας
Εφόσον στο ραδιόφωνο δεν υπάρχουν εικόνες, η φωνή είναι το βασικό μέσο που μπορεί να μεταδώσει συναισθήματα. Οι παρουσιαστές πρέπει να μάθουν να μεταδίδουν τα συναισθήματα του κειμένου με τη φωνή τους. 

Μία αναγγελία θανάτου δεν είναι δυνατόν να διαβαστεί με τον ίδιο τόνο όπως η αναγγελία των αποτελεσμάτων του LOTTO της γειτονιάς. 
Χρησιμοποιήστε τον σωστό τόνο την σωστή στιγμή. Κάντε την φωνή σας πιο μουσική χρησιμοποιώντας διακυμάνσεις της χροιάς και του τόνου της.

Συναίσθημα
Η φωνή μεταδίδει συναισθήματα. Ακούστε έναν φίλο μας από το τηλέφωνο, συνήθως μπορούμε να πούμε αν αισθάνεται καλά ή άσχημα. Και οι ακροατές θα πρέπει να διαισθάνονται το συναίσθημα του κειμένου μέσα από τη φωνή του παρουσιαστή.

Έτσι πέρα από το να έχουν οι παρουσιαστές στο ραδιόφωνο μία ευχάριστη φωνή θα πρέπει να μάθουν να την χρησιμοποιούν για να εκφράζουν με αυτήν συναισθήματα.

Διακύμανση τόνου
Όταν διαβάζει κανείς για το ραδιόφωνο η φωνή του θα πρέπει να κάνει διακυμάνσεις τόνου. Υπάρχουν στιγμές που ο τόνος πρέπει να είναι πιο υψηλός και άλλες που πρέπει να είναι χαμηλότερος. Σε κάποιες λέξεις πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση από κάποιες άλλες. Για παράδειγμα η αρχή και το τέλος μίας είδησης δεν θα διαβαστούν με την ίδια ένταση και τον ίδιο δυναμικό τόνο όπως η μέση της είδησης.

Αναπνοή
Ή αναπνοή είναι στον προφορικό λόγο το αντίστοιχο της στίξης. Για παράδειγμα οι σύντομες αναπνοές αντιστοιχούν στα κόμματα.

Μακρύτερες και βαθύτερες αναπνοές αντιστοιχούν σε περιόδους ή τελείες. Χρησιμοποιούνται για να ορίσουν το τέλος μίας φράσης ή το τέλος μίας ιδέας.
Όταν γράφετε scripts για το ραδιόφωνο είναι πάντα χρήσιμο να σημειώνετε τις μακρές παύσεις στο κείμενό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σύμβολο (/)

Σιωπή
Όταν μιλάτε αποφύγετε τις σιωπές. Οι ακροατές σας δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται και μπορεί να διαλέξουν να αλλάξουν σταθμό. Μην πανικοβληθείτε αν κάνετε σαρδάμ σε κάποια λέξη. Πάρτε αναπνοή, ξαναδιαβάστε τη λέξη και συνεχίστε σαν μην είχε συμβεί τίποτα. Να είστε πάντα προετοιμασμένοι σε περίπτωση που η επόμενη προγραμματισμένη εκπομπή δεν είναι έτοιμη, γιατί π.χ έχει κάνει κάποιο λάθος ο τεχνικός.

Προετοιμάζοντας ένα φύλλο ροής / cue sheet για την εκπομπή

 • Όταν κάνετε ζωντανές εκπομπές κρίνεται σκόπιμο να προετοιμάζετε ένα φύλλο ροής ι για σας και για τον τεχνικό.
 • Με τον τρόπο αυτό και ο τεχνικός και ο παρουσιαστής γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει στη συνέχεια στην εκπομπή.
 • Σειρά
  Δηλώνει τη σειρά με την οποία πρέπει να γίνουν οι ενέργειες. Κάθε ενέργεια η οποία απαιτεί δράση απο τον τεχνικό σημειώνεται εδώ.
 • Ενέργεια
  Όνομα της ενέργειας. Το όνομα αυτό θα ήταν καλό να αντιστοιχεί ακριβώς με το όνομα / τίτλο στην ετικέτα του υλικού.
 • Πηγή
  Αυτό επιτρέπει στην καμπίνα και στο στούντιο να γνωρίζουν ακριβώς ποιο μέρος του cue sheet πρέπει να γίνουν από καθένα τους.
 • Υλικό
  Τι είδους μορφή έχει το υλικό (cd/minidisk/pc κλπ); Αυτό βοηθάει τον τεχνικό να γνωρίζει τι είδους εξοπλισμό να χρησιμοποιήσει.
 • Διάρκεια
  Η διάρκεια του κάθε ηχητικού αρχείου. Περιλαμβoνονται και τα fade-ins και fade-outs.
 • Ατάκα
  Είναι οι τελευταίες λέξεις μίας ιστορίας. Ο τεχνικός ακούγοντας τες θα ξέρει ότι είναι η στιγμή να κάνει την αλλαγή στη  κονσόλα του στο επόμενο ηχητικό κομμάτι.

 

 •  

 

Εισαγωγή

Μία βασική αρχή της παρουσίασης στο ραδιόφωνο είναι η αρμονική μίξη των διάφορων ηχητικών ακουσμάτων και της φωνής του παρουσιαστή.
Όποιο ραδιοφωνικό είδος και αν παρουσιάζετε πρέπει να θυμάστε:
Η φωνή είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχει ένας ραδιοφωνικός σταθμός για να κρατήσει τους ακροατές του συντονισμένους.

Login Υπενθύμιση κωδικού 


active³ 5.0 · © 2000 - 2014 IPS Ltd · Όροι χρήσης